Tο παιδί μου δεν ηρεμεί λεπτό..?Δεν αντέχω άλλο..Θα τρελαθώ… Πές μου τι κάνω λάθος!! - Χριστίνα Λάσκαρη
16077
post-template-default,single,single-post,postid-16077,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Tο παιδί μου δεν ηρεμεί λεπτό..?Δεν αντέχω άλλο..Θα τρελαθώ… Πές μου τι κάνω λάθος!!

Tο παιδί μου δεν ηρεμεί λεπτό..?Δεν αντέχω άλλο..Θα τρελαθώ… Πές μου τι κάνω λάθος!!

Ωωωωω ναιι..και κάπως έτσι ξεκίνησε η μέρα μου..με τη φωνή της γλυκιάς Ιωάννας στην άλλη άκρη του τηλεφώνου να ζητά απεγνωσμένη τη βοήθειά μου για το πώς να συμπεριφερθεί στον μικρό της «διαβολάκο» (όπως χαριτολογώντας τον κατονομάζει).
Να ένα πολύ ωραίο θέμα σκέφτηκα για να μοιραστώ με τις αγαπημένες μου μανούλες είπα και το τηλεφώνημα αυτό αποτέλεσε η αφορμή για να αρχίσω να γράφω.

Λοιπόν ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

Ιωάννα μου , μην μου αγχώνεσαι δεν είσαι η μόνη..Πολλές φορές συναντώ γονείς με τους ίδιους ακριβώς προβληματισμούς με εσένα. Περιγράφουν τα μικρά τους ως «σκανταλιάρικα πλασματάκια» ανεξέλεγκτα, υπερκινητικά, δύσκολα διαχειρίσημα με νεύρα και εντάσεις .

Τι φταίει όμως για αυτή την ασταμάτητη ένταση και υπερκινητικότητα ..?

Στο σημείο αυτό αρχίζω να συλλέγω περεταίρω πληροφορίες για τη καθημερινότητα του παιδιού και γενικότερα της οικογένειας. Έτσι σιγά σιγά αρχίζει να ξετυλίγεται μπροστά μου το νήμα του μυστηρίου..Ακούγοντάς τους με προσοχή παρατηρώ το πόσο χαοτική μπορεί να είναι η μέρα ενός παιδιού, κάτι που ακόμη και οι ίδιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν.

Καλώς ή κακώς το παιδί για να είναι ήρεμο πρέπει να ακολουθεί μια καθημερινή ρουτίνα, ένα στάνταρ πρόγραμμα μέσα στη μέρα του ,για να μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά και ήρεμα μέσα σ’ αυτή…
Ναι ναι..ξέρω ακριβώς τι σκέφτεστε όλες τώρα..?Και πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν και το δικό μου πρόγραμμα είναι τόσο επιβαρυμένο εξαιτίας των εναλλασσόμενων καθημερινών υποχρεώσεων? ΕΕΕεεε με λίγη παραπάνω θέληση και προσπάθεια πολλά μπορούμε να καταφέρουμε…

Άλλωστε ποιος είναι ο πρωταρχικός μας στόχος κορίτσια μου.?Όσο το δυνατόν πιο ήρεμα παιδάκια και λιγότερη ένταση και φωνές στη καθημερινότητά μας.

Επομένως μια είναι η λύση ..βάλτε στη ζωή των παιδιών σας τη καθημερινή τους ρουτίνα. Ορίστε την ώρα που θα φάνε, την ώρα που θα κοιμηθούν ,το που θα κοιμηθούν ,το μέρος που θα φάνε ,τα άτομα που θα είναι μαζί τους, το πότε θα παίξουν, την ώρα που θα ξαπλώσουν κτλ. Φανταστείτε ένα παιδί το οποίο δεν έχει συγκεκριμένη ώρα που θα κοιμηθεί, άλλοτε μπορεί να είναι στις 21.00 άλλοτε στις 23.00 , τη μία μπορεί να τρώει το μεσημεριανό του στο τραπέζι του σαλονιού, την άλλη στο δωμάτιό του ..δεν ξέρει ποιός θα το κρατήσει το απόγευμά η μαμά, ο μπαμπάς ή η γιαγιά.. τι αίσθημα ασφάλειας να έχει αυτό το παιδί για να είναι ψυχικά ήρεμο?

Για να είναι ένα παιδί ήρεμο, χρειάζεται ήρεμο χώρο (σπίτι, δωμάτιο), στάνταρ ρουτίνα (ξύπνημα, πρωινό, σχολείο, μεσημεριανό, διάβασμα, παιχνίδι, προσωπική υγιεινή, εξωσχολικές δραστηριότητες, βραδινός ύπνος κτλ), σταθεροί χώροι ύπνου φαγητού, σταθερό πρόγραμμα ατόμων που το φροντίζουν με κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης. Προτού, λοιπόν, ανησυχήσουμε για την συμπεριφορά του παιδιού μας, ας αναλογιστούμε εάν παρέχουμε ηρεμία, σταθερότητα και συναισθηματική ασφάλεια στο μικρό μας.

Όπως και να έχει αγαπημένες μου, πάντα υπάρχει λύση..τα πάντα μπορούμε να διαχειριστούμε και σας διαβεβαιώνω με απολυτή επιτυχία.. Αρκεί να μην απογοητευόμαστε εύκολα. Καμία δεν έχει γεννηθεί με το «γονίδιο» της τέλειας μανούλας.

Την Αγάπη μου