Συμβουλευτική Γονέων από το “Care for Kids by Christina Laskari” - Χριστίνα Λάσκαρη
16044
post-template-default,single,single-post,postid-16044,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Συμβουλευτική Γονέων από το “Care for Kids by Christina Laskari”

Συμβουλευτική Γονέων από το “Care for Kids by Christina Laskari”

Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο δύσκολο ρόλο που έχουν αναλάβει, προσφέροντας γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα σχετικά με την οικογένεια, τις σχέσεις γονέων παιδιών και τη συνεργασία οικογένειας-σχολείου.

Απώτερος σκοπός της συμμετοχής των γονέων στα διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα «Συμβουλευτικής Γονέων» είναι η βελτίωση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους και τα άλλα μέλη στην οικογένεια, η κατανόηση και η καλλιέργεια ενσυναίσθησης στο οικογενειακό σύστημα. Με τη συμμετοχή των γονέων δεν εξασφαλίζεται η παροχή συμβουλών και έτοιμων λύσεων από την πλευρά του συμβούλου/συντονιστή αλλά η δυνατότητα να βρεθούν οι απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν και οι τρόποι που ταιριάζουν καλύτερα στη δική τους οικογένεια (όπως λέει και η παροιμία «Δε θα σου δώσω το ψάρι που θα φας, θα σε μάθω όμως να ψαρεύεις»).

Με τη συχνή παρουσία τους στην ομάδα, οι γονείς δημιουργούν σχέσεις μεταξύ τους, ενεργητικά ανταλλάσσουν απόψεις, εμπειρίες, προτείνουν και βρίσκουν λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν. Σε ατμόσφαιρα που γίνεται βαθμιαία όλο και πιο φιλική, κάθε γονέας έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις απόψεις του, να ακούσει τις αντίστοιχες θέσεις των άλλων γονέων, τις βιωματικές εμπειρίες του και τελικά τις απόψεις της επιστήμης δια μέσου του συντονιστή-ψυχολόγου.

Η θεματολογία προσδιορίζεται αφενός από τη φύση του προγράμματος και αφετέρου από τις ανάγκες των ίδιων των γονέων, οι οποίες συζητούνται κατά την πρώτη συνάντηση.

Μέσα απο βιωματικές ασκήσεις τα μέλη της ομάδας έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους και με τους άλλους.Το κάθε άτομο έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματά του, τις αντιδράσεις του και αποκτάει γνώσεις μέσω της άμεσης εμπειρίας.

Στο τέλος κάθε βιωματικής άσκησης ακολουθεί συζήτηση η οποία κάνει τη σύνδεση μεταξύ της θεωρίας με το πρακτικό μέρος που αναδύεται μέσα από τη βιωματική άσκηση. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν τα μέλη γιατί κάνουν μία βιωματική άσκηση και τι είναι αυτό που τους προσφέρει σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Στο αρχικό στάδιο (1) ο σύμβουλος/συντονιστής της ομάδας εστιάζει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος στην ομάδα, να διευκολύνει τη γνωριμία και την επικοινωνία μεταξύ των μελών και την εξοικείωσή τους με το χώρο και τους κανόνες λειτουργίας της ομάδας. Στη συνέχεια δίνει πληροφορίες για τον τρόπο εργασίας που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της ομάδας. Επίσης, γίνεται διερεύνηση των επιθυμιών, των αναγκών και των προσδοκιών των μελών προκειμένου να προσδιοριστούν οι στόχοι της ομάδας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών αλλά και σε μελλοντικούς γονείς.

Η συχνότητα των συναντήσεων είναι σε μηνιαία βάση.