
Στρατηγικές αντιμετώπισης άγχους.. Part 2
Ένας έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμήσουμε το άγχος είναι να αναφερόμαστε σε αυτό ως ένα «Θηρίο» , το οποίο βρίσκεται κάπου κοντά και ζει μέσα από τις ανησυχίες και τις αρνητικές σκέψεις των παιδιών. Όσο ακούει τις ανησυχίες τους μεγαλώνει , αρχίζει να χοροπηδά και να φωνάζει και έτσι τα αναστατώνει. Κάνοντας όμως θετικές σκέψεις το παιδί καταφέρνει να νικήσει το θηρίο του, να το κάνει μικρούλι και αδύναμο. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες απλές και αποτελεσματικές στρατηγικές που γονείς και παιδιά μπορούν να ακολουθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν μαζί το άγχος ως ένα «Θηρίο»:
Μάθετε στο παιδί τι του συμβαίνει όταν νιώθει άγχος
Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που μας βοηθά να ανταποκριθούμε σε αγχογόνες , δύσκολες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους .Όλοι κάποιες στιγμές αισθανόμαστε ανήσυχοι, νευρικοί , αγχωμένοι.Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζουμε το σώμα μας για την ανάληψη δράσης και εστιάζουμε τη προσοχή μας και τη σκέψη μας στην επίλυση του άμεσου προβλήματος.
Προσωποποιήστε το πρόβλημα
Παρουσιάστε, λοιπόν, στο παιδί το άγχος ως είναι ένα θηρίο που προκαλεί ανησυχητικές ή τρομακτικές σκέψεις και σκοπός του είναι να αποτρέψει το παιδί από να χαρεί τη ζωή. Ζει μέσα από τις ανησυχίες και τις αρνητικές σκέψεις των παιδιών. Όσο ακούει τις ανησυχίες του τόσο περισσότερο μεγαλώνει ,αρχίζει να χοροπηδά και να φωνάζει και έτσι αναστατώνει τα παιδιά .Κάνοντας όμως θετικές σκέψεις το παιδί καταφέρνει να νικήσει το «τέρας» αυτό να το κάνει μικρούλι και αδύναμο. Και παροτρύνετέ το να συμμαχήσει μαζί σας, ή με άλλα κοντινά του άτομα, προκειμένου να αποδυναμώσει το άγχος και σταδιακά να το διώξει.
*Κάποιες θετικές σκέψεις θα μπορούσε να είναι :
Πιστεύω ότι έκανα καλή δουλεία.
Νομίζω ότι είμαι πολύ καλός/-ή.
Θα τα καταφέρω σ αυτό το δύσκολο πρόβλημα.
Αξίζω να με αγαπούν οι φίλοι μου.
Οι γονείς μου είναι περήφανοι για μένα.
Αν βάλω ένα στόχο, τον πετυχαίνω.
Κάντε μία Λίστα με όσα Αγχώνουν το παιδί
Κάντε μαζί με το παιδί μία λίστα με όλα αυτά που του προκαλούν άγχος. Στο θηρίο αυτό δεν αρέσει όταν συζητούν για αυτό ή για το πώς επιτίθεται, άρα καταγράφοντας τα χαρακτηριστικά του αυτόματα το αποδυναμώνετε. Αφού κάνετε τη λίστα, βάλτε πάνω-πάνω αυτά που αγχώνουν το παιδί περισσότερο και κάτω-κάτω αυτά που το αγχώνουν λιγότερο.
Φτιάξτε μία σκάλα επιτυχίας
Επιλέξτε με το παιδί μία αιτία άγχους από τη λίστα και, αποδομώντας την, φτιάξτε μία σκάλα επιτυχούς αντιμετώπισής της. Για παράδειγμα, αν το παιδί αγχώνεται με το κολύμπι, «σπάστε» το άγχος του σε μέρη ρωτώντας το τι είναι αυτό που το φοβίζει, να κοιτάζει τη θάλασσα; Να βάζει τα πόδια του σε αυτή; Η σκέψη ότι δεν κολυμπά καλά; Έτσι, βήμα-βήμα θα φτάσετε στην πηγή του φόβου και θα τον πολεμήσετε πιο αποτελεσματικά.
Αναγνωρίστε τις αγχωτικές σκέψεις
Τι είναι αυτό που λέει στο παιδί το θηρίο του άγχους και το κάνει να αγχώνεται; Για παράδειγμα, αν το παιδί αγχώνεται με τη σκέψη «θα μείνω μόνος μου», τι του λέει το θηρίο; Ότι θα μείνει μόνο του στο σπίτι ή στο σχολείο; Ότι θα πάθει κάποιο κακό; Ξεσκεπάστε τους βαθύτερους φόβους και τα άγχη του παιδιού και ξεγυμνώστε το θηρίο.
Αλλάξτε τις «κακές» σκέψεις σε «καλές»
Αφού έχετε βρει τις αρνητικές σκέψεις που κάνει το παιδί ,έπειτα πρέπει να τις πάρετε και να τις μετατρέψετε σε θετικές. Αυτό στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο , όμως ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ : όσο περισσότερο προσπαθείτε ,τόσο πιο εύκολο γίνεται.
Για παράδειγμα:
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ : Κανείς δε θέλει να μου μιλήσει
ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ : Αφού κανείς δε μου μιλά, εγώ θα πάω στη Μαρία και θα τη ρωτήσω για το φόρεμα της.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ : Αυτό το βιβλίο είναι πολύ δύσκολο. Δε θα το καταλάβω.
ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ : Αν δε καταλάβω κάτι σ αυτό το βιβλίο θα ζητήσω βοήθεια από κάποιον να μου εξηγήσει.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ : H Αντιγόνη δε μου δίνει σημασία. Κάτι θα έκανα και θα την τσάτισα .
ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ :Μάλλον η Αντιγόνη δε με είδε.Θα πάω να της πω ένα «γεια».
Εξάσκηση!
Δοκιμάστε όσο πιο συχνά μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά ασκήσεις-δραστηριότητες που πολεμούν το θηρίο του άγχους. Για παράδειγμα, αν στη λίστα άγχους υπάρχει το «φοβάμαι στα σκυλιά», μπορείτε να πάρετε ένα βιβλίο για σκυλιά και να το διαβάζετε με το παιδί ξανά και ξανά μέχρι να σταματήσουν να το φοβίζουν οι εικόνες του βιβλίου και μέχρι να το βαρεθεί. Έχετε ήδη ανέβει ένα σκαλί στη σκάλα της επιτυχίας. Το επόμενο μπορεί να είναι να περάσετε μπροστά από ένα σπίτι που έχει σκύλο στην αυλή του και να αφήσετε το παιδί να το παρατηρήσει. Κάποιες φορές το παιδί μπορεί να φτάσει στην κορυφή της σκάλας πολύ γρήγορα και άλλες πολύ αργά. Σε κάθε περίπτωση, μη σταματάτε την εξάσκηση μέχρι να καταφέρει να ξεπεράσει τα άγχη του.
Οπλοστάσιο κατά του θηρίου
Δημιουργήστε με το παιδί ένα οπλοστάσιο με όπλα που μπορούν να πολεμούν το θηρίο του άγχους άμεσα τη στιγμή που επιτίθεται. Αυτό μπορεί να αποτελείται από στρατηγικές όπως βαθιές αναπνοές, προσδιορισμός του άγχους ως σωματικό σύμπτωμα (δηλαδή να καταλαβαίνει το παιδί σε ποιο σημείο του σώματος «χτυπά» το θηρίο), και μία λίστα με φράσεις και ερωτήσεις που θα διώξουν το θηρίο, όπως «είναι αλήθεια αυτό που με αγχώνει;», «μπορώ να το κάνω!», «και τι έγινε;», «φύγε κακό θηρίο!». Μπορείτε, επίσης, να μάθετε στο παιδί να αποσπά την προσοχή του με άλλα πράγματα, όταν μία κατάσταση το αγχώνει, αλλά και να συμμετέχει σε δραστηριότητες που το βοηθούν να χαλαρώνει.
Μην παραιτήστε!
Το θηρίο του άγχους δεν το βάζει κάτω εύκολα. Έτσι, χρειάζεται και από εσάς μπόλικο κουράγιο και επιμονή για να το νικήσετε. Πείτε στο παιδί ότι έχει τόσα ταλέντα και τόσες χαρούμενες στιγμές για να ζήσει που κανένα θηρίο δεν είναι ικανό να το εμποδίσει. Τονίστε του ότι δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τη μάχη εναντίον του και διαβεβαιώστε το παιδί ότι οπωσδήποτε θα κερδίσει στο τέλος!