Πως μπορώ να βοηθήσω ως γονιός..? Μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου.?Είμαι σε θέση να κάνω κάτι.? - Χριστίνα Λάσκαρη
16026
post-template-default,single,single-post,postid-16026,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Πως μπορώ να βοηθήσω ως γονιός..? Μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου.?Είμαι σε θέση να κάνω κάτι.?

Πως μπορώ να βοηθήσω ως γονιός..? Μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου.?Είμαι σε θέση να κάνω κάτι.?

Όπως έχω ήδη προαναφέρει ..το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα. Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που βασανίζουν κάθε γονιό σήμερα. Όλο και περισσότεροι γονείς αγχώνονται ότι τα παιδιά τους μπορεί να πέσουν θύματα ενδοσχολικής βίας. Δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιδράσουν, πώς να συμπεριφερθούν ,τι συμβουλές πρέπει να δώσουν και γενικά τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποφύγουν τη θυματοποίηση των παιδιών τους.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να χειριστούμε μια τέτοια κατάσταση.

1)Δώστε στη δυνατότητα στο παιδί σας να σας μιλήσει ,να σας εκμυστηρευτεί τι πραγματικά συμβαίνει, τι είναι αυτό που το ενοχλεί.

2)Συζητήστε μαζί του, παρακινήστε το στο να σας εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του, το πώς νοιώθει.

3)Ακούστε το προσεκτικά

4)Δείξτε του ότι συμμερίζεστε πραγματικά αυτά που βιώνει και πως είστε εκεί , μαζί του. Πρέπει να νοιώσει ασφαλές.

5)Αποθαρρύνετε το από να χρησιμοποιήσει και το ίδιο εκφοβιστική συμπεριφορά

6)Είναι καλό να του δώσετε να καταλάβει πως όσο δύσκολη και αν είναι όλη αυτή η κατάσταση που βιώνει αξίζει να βρει τρόπους να το διαχειριστεί.

7)Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του, αξιοποιώντας τις δυνατότητές του και αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία.

8)Καλό είναι να αποδεχθεί τις διαφορές ή τυχόν ιδιαιτερότητές του και να καταλάβει ότι η ιδιαιτερότητα του καθενός του δίνει αξία.

9)Σημαντικό είναι το παιδί να αποκτήσει την ικανότητα να βάζει όρια στη συμπεριφορά των άλλων και να μάθει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τυχόν αντιπαραθέσεις που μπορεί να προκύψουν

10)Ενθαρρύνετέ τέλος να δημιουργήσει νέες παρέες έτσι ώστε να καταλάβει πως ότι συμβαίνει αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός.

Όπως και να έχει αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου είναι πως οι σπασμωδικές και απερίσκεπτες κινήσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Θα πρέπει να δείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ψυχραιμία και θα έχουμε τα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βέβαια αν νοιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τη συγκεκριμένη κατάσταση θα ήταν καλό να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού