Πως θα μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του! - Χριστίνα Λάσκαρη
16154
post-template-default,single,single-post,postid-16154,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Πως θα μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του!

Πως θα μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του!

Το να μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του είναι μία από τις βασικές δεξιότητες που προάγουν την ανεξαρτησία του και ενθαρρύνουν τη λογική του σκέψη.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα από μικρά μεγαλώνουν με αυτοπεποίθηση, ως ενήλικες που είναι παραγωγικοί, με κίνητρα και σε θέση να σταθούν γερά στα πόδια τους. Αν σας απασχολεί το ντύσιμο και η διδασκαλία του στο παιδί σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να το εντάξετε στη λίστα με τα καθήκοντά σας ως γονέας. Πάρτε μια ιδέα για το πώς να ξεκινήσετε.

Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν

Το παιδί θα ενθουσιαστεί αν το αφήσετε να διαλέξει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει. Μη το “βομβαρδίσετε” με πάρα πολλές επιλογές, αλλά δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ή τρία ενδυματολογικά σύνολα. Δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με το συνδυασμό των χρωμάτων, οι εναλλακτικές που θα του προτείνετε θα πρέπει να μπορούν εύκολα να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Φτιάξτε ένα καθημερινό πλάνο ντυσίματος

Μία αφίσα που απεικονίζει το καθημερινό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθεί το παιδί όσον αφορά το ντύσιμο, θα το βοηθήσει να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χωρίστε ένα χαρτόνι σε στήλες και στη συνέχεια ζωγραφίστε ένα είδος ένδυσης σε καθεμία από αυτές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει κάθε ενδυματολογικό αξεσουάρ με μία λογική σειρά μέσα στις στήλες. Για παράδειγμα, μην ζωγραφίσετε ένα ζευγάρι υποδημάτων στην πρώτη στήλη διότι είναι πιθανόν το παιδί να βάλει πρώτα τα παπούτσια του και να μην είναι σε θέση να φορέσει σωστά τις κάλτσες και το παντελόνι του.

Ξυπνήστε νωρίτερα

Όπως είναι φυσικό, όταν το παιδάκι σας αρχίσει να ντύνεται μόνο του θα δυσκολευτεί αρκετά. Για να αποφευχθεί το χάος, φροντίστε να ξυπνήσετε νωρίτερα το πρωί ώστε να του δώσετε την αφθονία του χρόνου που χρειάζεται για να ετοιμαστεί. Μόνο όταν το παιδί σας είναι εμφανώς απογοητευμένο από όλη τη διαδικασία, μπορείτε να παρέμβετε για να το βοηθήσετε να ντυθεί.

Ξεκινήστε απλά

Όταν μαθαίνετε για πρώτη φορά στο παιδί σας πώς να ντυθεί μόνο του, διαλέξτε ρούχα που είναι εύκολο να φορεθούν, όπως παντελόνια με λάστιχο στη μέση και πουλόβερ. Αν ξεκινήσει από τα απλά είδη ρουχισμού, αργότερα θα είναι σε θέση να πειραματιστεί με ενδύματα που διαθέτουν φερμουάρ και κουμπιά. Επίσης, μην το ταλαιπωρήσετε με παπούτσια που δένουν με κορδόνια. Αντ’ αυτού προτιμήστε ένα ζευγάρι υποδήματα με αυτοκόλλητους ιμάντες.

Μην ασκείτε κριτική

Αντισταθείτε στον πειρασμό να πείτε στο παιδί σας “δεν έχεις κουμπώσει σωστά το πουκάμισό σου” ή “πάλι έβαλες ανάποδα τα παπούτσια σου”. Παρόμοια σχόλια φαίνονται ασήμαντα, αλλά μπορούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες του παιδιού και να μειώσουν την αυτοπεποίθησή του. Αντίθετα, πρέπει να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε για τις προσπάθειες και την πρόοδό του.

Πηγή: www.infokids.gr