Πότε πρέπει να πούμε στα παιδιά μας ότι πρόκειται να πάρουμε διαζύγιο? - Χριστίνα Λάσκαρη
16122
post-template-default,single,single-post,postid-16122,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Πότε πρέπει να πούμε στα παιδιά μας ότι πρόκειται να πάρουμε διαζύγιο?

Πότε πρέπει να πούμε στα παιδιά μας ότι πρόκειται να πάρουμε διαζύγιο?

Όσο πιο σύντομα τους μιλήσετε γι’ αυτό τόσο το καλύτερο.


Ο άντρας μου και εγώ έχουμε ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες διαζυγίου. Παρόλο αυτά για οικονομικούς λόγους σχεδιάζει να παραμείνει στο σπίτι μας μέχρι να το πουλήσουμε. Πότε θεωρείτε πως θα ήταν η καταλληλότερη στιγμή να μιλήσουμε στα παιδία μας για το διαζύγιο. Αφού μετακομίσει ο καθένας στο δικό του σπίτι ή ενώ ζούμε ακόμη όλοι μαζί?

Αγαπητή μου, γενικά θα πρέπει να ενημερώσετε τα παιδία σας σχετικά με την απόφασή σας να πάρετε διαζύγιο, το συντομότερο δυνατό. Δεν θα έπρεπε να περιμένεις να μετακομίσετε. Τα παιδιά είναι πολύ διαισθητικά επομένως αν και μπορεί να πιστεύετε πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα ,το πιο πιθανόν είναι πως ήδη το έχουν «ψιλιαστεί».Έτσι είναι πολύ πιο σημαντικό να το ακούσουν από εσάς και όχι να το μάθουν από κάποιον τρίτο.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές εξαιρέσεις στον συγκεκριμένο κανόνα. Δεν θα πρέπει να ενημερώσετε τα παιδιά σας αν δεν είστε απολύτως σίγουροι για την απόφασή σας. Αν πρόκειται να παραμείνετε μαζί για τον επόμενο χρόνο δεν θα ήταν καλό για τα παιδιά να το γνωρίζουν από τώρα. Αλλά αν επρόκειτο σίγουρα να χωρίσετε τους επόμενους δύο ή τρείς μήνες θα ήταν καλό να το κουβεντιάσετε το συντομότερο.

Τώρα, είναι μερικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε όταν πραγματοποιήσετε αυτή την συζήτηση. Θα πρέπει ασφαλώς να είστε και οι δύο παρόντες. Θα πρέπει προηγουμένως να συζητήσετε μεταξύ σας σχετικά με το τι ακριβώς θα πείτε στα παιδιά, και πολύ περισσότερο να συμφωνήσετε πως θα είστε απόλυτα ειλικρινείς απέναντί τους. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο να μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλον. Το διαζύγιο πρέπει να παρουσιαστεί ως κοινή απόφαση. Δεν είναι το φταίξιμο κανενός ,ούτε της μαμάς ούτε του μπαμπά πόσο μάλλον των ίδιων των παιδιών. Θα πρέπει να τους ξεκαθαρίσετε πως και οι δυο τους αγαπάτε και πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ότι και να συμβεί μεταξύ σας και πως αυτά δεν θα πρέπει να πάρουν το μέρος κανενός.

Ασφαλώς και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για συναισθήματα όπως αυτά του θυμού, της λύπης, της στεναχώριας, της οργής .Κάθε παιδί θα αντιδράσει διαφορετικά στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης. Εσείς και μόνο εσείς γνωρίζετε την προσωπικότητα και το ταπεραμέντο του κάθε παιδιού για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε κατάλληλα την αντίδρασή του.

Σημαντική προϋπόθεση : Μην τους το πείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών ή των γενεθλίων τους .Μην τους το ανακοινώσετε σε δημόσιο χώρο ή πριν κοιμηθούν . Αν κάποιο από τα παιδιά ρίξει ευθύνες σε έναν από τους δύο , εσείς θα πρέπει να συνεχίσετε να είστε ενωμένοι και να υπερασπίζεστε ο ένας τον άλλον. Για παράδειγμα αν κάποιο πει «Μπαμπά ήσουν πάντα τόσο κακός» να είστε έτοιμοι να διαφωνείσετε λέγοντας «Ο μπαμπάς πάντα προσπαθούσε να είναι καλός γονιός και να σας αγαπά» .

Αυτή η συζήτηση δεν θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να διαπληκτιστείτε. Πρέπει να παραμείνετε ενωμένοι μέχρι το τέλος ,να δημιουργήσετε ένα αίσθημα ασφάλειας στα παιδία σας, αυτό έχουν ανάγκη στη παρούσα περίοδο.