Παιδί και Άγχος..πώς να το αντιμετωπίσω..?? - Χριστίνα Λάσκαρη
15759
post-template-default,single,single-post,postid-15759,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Παιδί και Άγχος..πώς να το αντιμετωπίσω..??

Παιδί και Άγχος..πώς να το αντιμετωπίσω..??

Κάθε παιδί έχει ανάγκη από την αγάπη των γονιών του για να νιώθει ασφαλές.

Ένα παιδί που ζει σε περιβάλλον ζεστό, γεμάτο τρυφερότητα, θα δεχθεί πιο ήρεμα αυτές τις στιγμές μοναξιάς και αποχωρισμού από τους γονείς. Η αίσθηση ότι το αγαπούν του δίνει τη βασική ασφάλεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τυχόν φόβους.

Είναι σίγουρο ότι διαθέτετε πολλούς «μαγικούς τρόπους» για να το βοηθήσετε. Μερικοί από αυτούς είναι η ηρεμία, η κατανόηση, η συζήτηση, η συντροφιά, προπάντων όμως η στοργή σας.

Ασφαλώς αυτούς τους τρόπους δεν πρέπει να τους συγχέετε με υπερπροστασία ούτε με συμπεριφορά που ενισχύει την υπερβολική εξάρτηση του παιδιού από εσάς.

Το παιδί πρέπει να μάθει ότι έχει τη συμπαράστασή σας αλλά επίσης να συνηθίσει για κάποια χρονικά διαστήματα να είναι μόνο του. Αν ο συναισθηματικός σας δεσμός μαζί του είναι ισχυρός, θα δρα σαν φυλακτό που θα το βοηθά να ξεπερνά το άγχος και το φόβο του.

Η συμβολή των γονιών στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του άγχους στη παιδική ηλικία είναι καταλυτική. Οι γονείς θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν ένα οικογενειακό περιβάλλον στο όποιο το παιδί να αισθάνεται αγάπη, αποδοχή, ασφάλεια και στοργή. Σε περίπτωση όμως που το άγχος του παιδιού εμμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζει τη λειτουργικότητα του οι γονείς θα χρειαστεί να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας».

Συμβουλές για γονείς:
-Ενθάρρυνση για συμμετοχή του παιδιού σε διαφορές κοινωνικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
-Προτροπή του παιδιού για ανάληψη πρωτοβουλιών
– Ενεργητική ακρόαση στα προβλήματα παιδιού.
-Αποφυγή αρνητικής κριτικής για τα συναισθήματα του παιδιού .
– Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του παιδιού .
– Έλεγχο αγχώδη αντιδράσεων των γονιών μπροστά στο παιδί.