Καλοί τρόποι συμπεριφοράς σε ένα εστιατόριο..!! - Χριστίνα Λάσκαρη
15762
post-template-default,single,single-post,postid-15762,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Καλοί τρόποι συμπεριφοράς σε ένα εστιατόριο..!!

Καλοί τρόποι συμπεριφοράς σε ένα εστιατόριο..!!

Πόσες φορές σου έχει τύχει να βρεθείς σε κάποιο εστιατόριο και να υπάρχει στον χώρο ένα μικρό τερατάκι το οποίο όσο μπόι του έλειπε τόση φασαρία έκανε; Πολλές, τώρα, λοιπόν, που απέκτησες το δικό σου μικρό τερατάκι, καλό θα ήταν να του μάθεις πώς να φέρεται σ’ ένα εστιατόριο!

Όπως υπάρχουν κανόνες για την ώρα του φαγητού στο σπίτι, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πώς να συμπεριφέρονται όταν βρίσκονται σ’ ένα εστιατόριο. Δεν είναι λίγες φορές που τα παιδιά είναι ανήσυχα σε δημόσιους χώρους και συχνά αυτό μπορεί να γίνει ενοχλητικό για τα γύρω άτομα. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που το παιδί σου θα είναι ανυπάκουο και άτακτο, πάρτο έξω από το χώρο μαζί σου, προσπάθησε να το ηρεμήσεις και μετά επιστρέψτε μαζί. Εκτός αυτού ρίξε μια μάτια στους παρακάτω κανόνες και δίδαξέ τους στο παιδί σου.

Να μην μιλάει ΤΟΣΟ δυνατά

Δίδαξέ του τη διαφορά της φωνής που μπορεί να χρησιμοποιεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Θέλει το παιδί σου να πει κάτι με πραγματικά δυνατή φωνή; Θα πρέπει να μάθει ότι οι άνθρωποι που κάθονται τριγύρω καθώς κι εσύ ο/η ίδιος/α δεν θα ήθελες να το μάθουν όλοι. Πριν πάτε στο εστιατόριο θύμισέ του ποιος είναι ο τόνος της φωνής που μπορεί να φτάνει σε εσωτερικό χώρο και πες του να περιμένει τη σειρά του για να μιλήσει, εάν μιλάει ήδη κάποιος άλλος. Πολύ σημαντικό στο να συνηθίσει να μιλάει σε ένα φυσιολογικό τόνο και να μην ξεφεύγει, είναι να το εφαρμόζει και στο σπίτι για να καταλάβει ότι όπου κι αν βρισκόμαστε μιλάμε ήρεμα για να πούμε αυτό που θέλουμε.

Να σέβεται το προσωπικό

Θύμισε στο παιδί να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στους εργαζόμενους του εστιατορίου. Θα πρέπει να μάθει να είναι ευγενικό απέναντι σε κάθε άτομο του προσωπικού, είτε πρόκειται για την κοπέλα στην πόρτα, είτε για τον σερβιτόρο, είτε για το άτομο που φέρνει τα ποτά και παίρνει τις παραγγελίες. Κάθε ένας στο εστιατόριο έχει τη θέση του και απαιτεί το σεβασμό μας. Φυσικά όλη η αυτή συμπεριφορά προέρχεται από το κατά πόσο το παιδί γνωρίζει τους γενικούς κανόνες του πώς χαιρετάμε και ευχαριστούμε τους άλλους. Επομένως αν δεις ότι το παιδί σου δεν φέρεται όπως αρμόζει στο προσωπικό, θυμήσου εάν κάνει το ίδιο και σε άλλους χώρους, όπως σε ένα μαγαζί με παιχνίδια ή σε έναν παιδότοπο ή λούνα παρκ. Αν μάθει να φέρεται σωστά στους παραπάνω χώρους, το ίδιο θα κάνει και στο εστιατόριο.

Να κάθεται στη θέση του και να μην σηκώνεται, κάνοντας βόλτες

Εξήγησε στο παιδί ότι πρέπει να παραμένει στη θέση κατά τη διάρκεια του φαγητού, διότι τα άτομα του προσωπικού περιφέρονται συνέχεια στο χώρο μεταφέροντας τα φαγητά και τα ποτά, και θα ήταν κρίμα να γίνει κάποιο ατύχημα. Ακόμη ο κόσμος που έχει έρθει στο εστιατόριο θέλει να απολαύσει ανενόχλητος το φαγητό του, χωρίς να τον αποσπάνε άτομα που τρέχουν τριγύρω. Βοήθησε το παιδί να μείνει στη θέση του απασχολώντας το με κάποιο παιχνίδι ή δραστηριότητες, όταν βαριέται. Ένα μικρό μπλοκ ζωγραφικής, αυτοκόλλητα, απλά ένα χαρτί με ένα μολύβι ή ένα διακριτικό παιχνιδάκι είναι συνήθως αρκετά για να κρατήσουν το παιδί στο τραπέζι. Όλα αυτά μπορείς να τα έχεις συνεχώς σε μια τσάντα, που θα παίρνεις μαζί σου σε κάθε σας έξοδο, όχι μόνο όταν πρόκειται για φαγητό.

Μαθαίνοντας αυτούς τους τρεις βασικούς κανόνες στο παιδί σου, δεν θα αντιμετωπίζεις πια πρόβλημα στις εξόδους σας και το φαγητό σε εστιατόριο θα αποτελεί μια διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Είναι σημαντικό να μην αφήσεις το χρόνο να περάσει και να μάθεις στο παιδί σου τους κανόνες καλής συμπεριφοράς από μικρή ηλικία, ώστε μεγαλώνοντας να τους εφαρμόζει αυθόρμητα. Από εμάς καλές εξόδους και μην ξεχνάς να δείχνεις την αγάπη σου γιατί αυτό έχουν ανάγκη πάνω απ’ όλα τα παιδιά.