All for Moms - Χριστίνα Λάσκαρη
15507
page-template,page-template-blog-masonry-full-width,page-template-blog-masonry-full-width-php,page,page-id-15507,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

All for Moms

Ζήλεια στα παιδιά

Και ξαφνικά το παιδί σας αισθάνεται ότι όλα γύρω του αλλάζουν. Ένας μικρός νέος..εισβολέας κλέβει όλη την προσοχή και την αγάπη σας. Τώρα...

Πίσω από ένα ευτυχισμένο παιδί βρίσκεται ένα αγαπημένο ζευγάρι!


Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι αποκτάει παιδί, αλλάζουν οι προτεραιότητες και ολόκληρη η καθημερινότητα. Ξαφνικά, αυτό το μικρό πλασματάκι γίνεται όλος μας ο κόσμος-και καθώς εξαρτάται πλήρως από εμάς, είναι φυσιολογικό να του δίνουμε όλη μας την προσοχή. Αρκετές φορές, όμως, ξεχνάμε ότι και η σχέση με τον σύντροφό μας χρειάζεται συνεχή φροντίδα!
Οι εκδηλώσεις στοργής και τρυφερότητας ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι δημιουργούν ένα ασφαλές και χαρούμενο σπιτικό που κάνει ένα παιδί πραγματικά ευτυχισμένο! Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα παιδιά μας να μας βλέπουν αγαπημένους γιατί:

«Ας μην φορτώνουμε στα παιδιά ανησυχίες ενηλίκων!»
Στην προσπάθειά μας να αναθρέψουμε τα παιδιά μας ώστε να έχουν μια καλύτερη ζωή από εμάς, συχνά πέφτουμε στην παγίδα και τους ζητάμε πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούν να επιτύχουν, αλλά και να αντέξουν για την ηλικία τους. Κάποιες φορές μάλιστα -άθελά μας- τα φορτώνουμε με ανησυχίες που αρμόζουν σε ενήλικες με αποτέλεσμα να τα πνίγουμε και να τα καταπιέζουμε.
Η μέθοδος «Όταν/Τότε» για συνεργάσιμα και υπάκουα παιδιά
Πόσες φορές έχουμε πει τη φράση «Μην με αναγκάσεις να το ξαναπώ…» στα παιδιά μας, υψώνοντας τον τόνο της φωνής μας, επειδή αρνούνται πεισματικά να κάνουν αυτό που τους ζητάμε. Είναι μια «μάχη» που πρέπει να δώσει κάθε γονιός, ειδικά τα πρώτα χρόνια του παιδιού, όταν κάνει την παρθενική του απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί και οι αντιδράσεις του γίνονται πιο έντονες. Κι όμως, ακόμη και όταν γίνεται τελικά αυτό που θέλουμε, δεν είναι ανάγκη να βγαίνουμε εξουθενωμένοι από αυτές τις μικρές διελκυστίνδες.
Θετική πειθαρχία, χωρίς φωνές και τιμωρίες!
Οι φωνές και οι τιμωρίες είναι ένας τρόπος διαπαιδαγώγησης που δεν αρέσει σε κανέναν! Μάλιστα, εάν καμιά φορά φωνάξουμε στα παιδιά από απόγνωση ή απελπισία, έπειτα νιώθουμε ενοχές και υποσχόμαστε στον εαυτό μας πως δεν θα το ξανακάνουμε. Μέχρι την επόμενη φορά, βέβαια, που η συμπεριφορά τους μας βγάζει εκτός εαυτού…
Πώς να βοηθήσετε το παιδί όταν βλέπει εφιάλτες
Σίγουρα κάποια στιγμή έχει συμβεί σε όλους τους γονείς...Ξυπνούν μέσα στο βράδυ από τις φωνές και τα κλάματα του παιδιού που μόλις είδε ένα κακό όνειρο. Τέρατα, φαντάσματα, δράκοι και κάθε είδους τρομακτικές καταστάσεις μπορεί να ταράξουν τον ύπνο του, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει αναστατωμένο και να μην μπορεί να ξανακοιμηθεί. Αν δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση, δείτε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξαφανίσετε τον φόβο από τα μάτια του παιδιού σας!
Το παιδί μου βλέπει εφιάλτες: Τι να κάνω;
Οι εφιάλτες είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία και μπορεί να αφορούν τα πάντα: από το να δει το παιδί σας ένα περίεργο ζώο, μέχρι ότι έχει μείνει ολομόναχο στο σπίτι. Το σίγουρο είναι ότι τα κακά όνειρα του προκαλούν μεγάλο φόβο.
Το παιδί μου είναι επιλεκτικό στο φαγητό. Τι να κάνω;
Σχεδόν όλα τα παιδιά σε κάποια φάση της σχολική τους ζωής, επιλέγουν συγκεκριμένες τροφές και αποκλείουν από τη διατροφή τους μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, στερώντας από τον οργανισμό τους σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Πώς μπορεί ο γονιός να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού του;
Το αίσθημα αυτοεκτίμησης αλλάζει συχνά και προσαρμόζεται, καθώς επηρεάζεται από τις νέες εμπειρίες και αντιλήψεις του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν και να αντιλαμβάνονται τα σημεία υγιούς και μη υγιούς αυτοεκτίμησης.
Οκτώ τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Για παράδειγμα, όταν ένα νήπιο καταφέρει, μετά από δεκάδες ανεπιτυχείς προσπάθειες, να κάνει τούμπα ή να φέρει το κουτάλι στο στόμα του για να φάει, βιώνει ένα αίσθημα εκπλήρωσης, το οποίο ενισχύει την αυτοεκτίμησή του και του διδάσκει τη στάση «Μπορώ να το κάνω».
Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε
Πολλές φορές, θεωρούμε δεδομένο πως τα παιδιά έχουν περιορισμένη αντίληψη των όσων συμβαίνουν γύρω τους, απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να εκφραστούν όπως εμείς. Όπως αποφαίνονται όλο και πιο συχνά οι σχετικές έρευνες, όμως, τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε, ακόμη και όταν βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Με λίγα λόγια, όποιος είναι γονιός ξέρει καλά πως τα παιδιά είναι τετραπέρατα και δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω.
«Αφήστε τα παιδιά να παίξουν, χωρίς να τα φοβίζετε πως θα χτυπήσουν»
Σας έχει τύχει να θέλει το παιδί σας να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, να τρέξει στα χώματα ή να κάνει μονόζυγο κι εσείς να το σταματήσετε επειδή φοβάστε μην χτυπήσει; Την επόμενη φορά, πριν φωνάξετε «μην το κάνεις αυτό, μπορεί να χτυπήσεις», σκεφτείτε το εξής: σήμερα θα το γλιτώνετε από μια γρατζουνιά ή ένα καρούμπαλο που θα πονέσει για μερικές μέρες, αλλά του προξενείτε άγχος και φοβίες που ίσως κρατήσουν για πάντα.
Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί που δεν φοβάται τους νταήδες
Ζούμε σε μια εποχή που ο σχολικός εκφοβισμός βρίσκεται σε έξαρση και τα περιστατικά bullying που φτάνουν καθημερινά στ’ αυτιά μας πληθαίνουν. Φυσικά, απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, η πρώτη ηχηρή απάντηση πρέπει να έρθει απ’ τους αρμόδιους φορείς και τα ίδια τα σχολεία. Την ίδια στιγμή, είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι σε κάθε επιθετική, χειριστική ή βίαιη συμπεριφορά που μπορεί να συναντήσουν στο περιβάλλον που κινούνται κάθε μέρα.
Παιδική ματαίωση: ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα των παιδιών μας
Στη ζωή μας βάζουμε συνεχώς νέους στόχους και προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Πολλές φορές, όμως, προκειμένου να φτάσουμε τον στόχο μας, χρειάζεται να προσπαθήσουμε αρκετά, να πιέσουμε τον εαυτό μας ή να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά μια ενδεχόμενη αποτυχία.
Διαζύγιο: Πώς θα καταλάβετε αν τα παιδιά σας θα ήταν καλό να επισκεφτούν κάποιο ειδικό!
Ακόμη και αν το διαζύγιο σας είναι βελούδινο σίγουρα θα φέρει μεγάλη αναστάτωση. Για τα παιδιά σας ,αλλά και για εσάς το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τη νέα πραγματικότητα και να διαχειριστείτε τα επώδυνα συναισθήματα που σχετίζονται με τις αλλαγές και την απώλεια που βιώνετε.
Η επιστροφή στη ρουτίνα μετά τις διακοπές και η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά!
Το τέλος του καλοκαιριού συχνά προκαλεί άγχος στα περισσότερα μέλη της οικογένειας. Γονείς και παιδιά μπορεί να αγχώνονται για το καινούριο ξεκίνημα, για την αλλαγή σχολείου ή για την πιο απαιτητική τάξη που θα αρχίσει με τη νέα σχολική χρονιά. Ο φόβος του αγνώστου – συμμαθητές, δάσκαλοι, νέο σχολικό κτήριο, καινούριες απαιτήσεις, κοινωνική προσαρμογή – είναι αυτός που προκαλεί το περισσότερο άγχος στους γονείς και στα παιδιά, σύμφωνα με έρευνες.
Καλλιεργήστε την υπευθυνότητα στα παιδιά!
Βοηθάει το παιδί σας στις δουλειές του σπιτιού και της οικογένειας; Αναλαμβάνει την ευθύνη να εργάζεται και να προσπαθεί για το σχολείο; Τηρεί αυτά που δεσμεύεται ότι θα κάνει; Σε συζητήσεις με γονείς αυτό που ακούς συχνά σαν κοινό ζητούμενο, είναι η υπευθυνότητα των παιδιών. Μπορούμε όμως να διδάξουμε σε ένα παιδί την υπευθυνότητα σε μια μέρα; Ασφαλώς και όχι. Μπορούμε όμως σιγά-σιγά, να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνα, παρέχοντάς τους κατάλληλες για την ηλικία τους ευθύνες και σαφείς οδηγίες για το πώς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Η υλική ανταμοιβή – “Και αν το κάνω τι θα κερδίσω;”
Η μητέρα του Γιωργάκη παρακαλάει το παιδί της να τη βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού γιατί τον τελευταίο καιρό εργάζεται πολλές ώρες και δεν προλαβαίνει. Η απάντηση του Γιωργάκη: “Kι αν το κάνω, τι θα κερδίσω;”. Η μητέρα αν και στην αρχή φαίνεται να τα χάνει για λίγο, υποκύπτει λέγοντας: “Γυρνώντας από τη δουλειά θα σου πάρω το παιχνίδι που σου υποσχέθηκα”.
Το υπερφορτωμένο πρόγραμμα – “Εγώ θέλω μόνο το καλό του…”
Η Φωτεινή είναι ένα κοριτσάκι που πηγαίνει στην τετάρτη δημοτικού. Ξυπνάει από τις 7 το πρωί για να προλάβει να είναι στην ώρα της στο σχολείο. Μετά το σχόλασμα, παραμένει στο ολοήμερο σχολείο όπου κάνει κάποια από τα μαθήματα της, μετά επιστρέφει στο σπίτι για να φάει και στη συνέχεια παρακολουθεί μαθήματα καράτε. Όταν τελειώνει από όλα αυτά, γυρίζει στο σπίτι (κατά τις 7 το απόγευμα), ολοκληρώνει τα μαθήματα που της έμειναν και κατά τις 9 το βράδυ κουλουριάζεται αμίλητη στον καναπέ για να δει τηλεόραση και να ξεκουραστεί. Το ίδιο πρόγραμμα επαναλαμβάνεται καθημερινά, εκτός από τις Τρίτες και της Πέμπτες, όπου η Φωτεινή αντί για καράτε, παρακολουθεί μαθήματα κιθάρας και το Σάββατο πρωί παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής.
Πότε τα παιδιά δεν μοιράζονται τις εμπειρίες τους – “Δεν μας λέει αυτά που του συμβαίνουν”
Η μητέρα του Δημήτρη, μου περιγράφει με τον παρακάτω τρόπο, τον καθημερινό διάλογο που έχει με το παιδί της με το που επιστρέφει από το σχολείο: – Πώς πέρασες σήμερα; – Καλά, – Στο σχολείο; – Καλά, – Κανένα νέο; – Τα ίδια, – Όλα καλά δηλαδή; – Ναι. – Τι έμαθες σήμερα; – Τίποτα. Μπορώ να φύγω τώρα;
Σημάδια εξουθένωσης λόγω προγράμματος – “Μακάρι να μπορούσα να κοιτάζω μόνο το ταβάνι…”
“Το ξέρω ότι οι γονείς μου θέλουν το καλό μου. Αλλά ώρες ώρες νιώθω ότι κάνω τα ίδια πράγματα κάθε μέρα. Θα ήθελα να υπάρχουν μέρες που να μην κάνω τίποτα. Μακάρι να μπορούσα να κοιτάζω μόνο το ταβάνι καμιά φόρα”. Η Έλενα είναι 11 χρονών και μου περιγράφει με τον παραπάνω τρόπο το πώς βιώνει την καθημερινότητά της.
Η τελειομανία στα παιδιά – “Αν δεν τα πάω καλά, θα είμαι ένα τίποτα”
Πολύ συχνά θεωρούμε την τελειομανία ως ένα καλό χαρακτηριστικό, είναι όμως πράγματι έτσι; Για πολλούς γονείς η τελειομανία θα ήταν ευχής έργον για τα παιδιά τους προκειμένου να αποφύγουν την καθημερινή μάχη για τα καθήκοντα και το διάβασμα. Από την άλλη πλευρά όμως, οι γονείς που μεγαλώνουν ένα τελειομανές παιδί έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικού τύπου δυσκολίες.
Τα ευαίσθητα παιδιά – Ας τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!
Ποια είναι τα ευαίσθητα παιδιά; Ίσως οι περισσότεροι από εμάς θα απαντούσαμε σε αυτήν την ερώτηση λέγοντας ότι είναι τα υπερβολικά συναισθηματικά παιδιά που συνήθως κλαίνε με το παραμικρό και η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζεται από ντροπαλότητα και φόβο. Είναι όμως πράγματι έτσι ή μήπως τα ευαίσθητα παιδιά είναι κάπως παρεξηγημένα γιατί τείνουμε να βλέπουμε μόνο μία πτυχή της ευαισθησίας τους;
Ο ανταγωνισμός στα παιδιά – Τι συμβαίνει όταν η υπεροχή γίνεται αυτοσκοπός;
Ο ανταγωνισμός εμφανίζεται με ένα φυσικό τρόπο στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς που συνυπάρχουν στο ίδιο περιβάλλον. Στο ζωικό βασίλειο για παράδειγμα, υπάρχει ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση της τροφής και του συντρόφου.
Η αρνητική σκέψη στα παιδιά – Καλλιεργώντας την αισιοδοξία!
Οι αρνητικές σκέψεις δεν παρατηρούνται μόνο στους μεγάλους. Παρατηρούνται επίσης και στα παιδιά. Αν και το μυαλό όλων μας παράγει μια σταθερή ροή σκέψεων (θετικές και αρνητικές), τα άτομα με αρνητική προδιάθεση σκέψης, έχουν στο μυαλό τους σαν πρώτη και τελευταία λέξη κάτι αρνητικό.
Καλλιεργώντας το θάρρος στα παιδιά – Μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες αρετές!
Το θάρρος έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο θετικά γνωρίσματα των ανθρώπων και ως μια από τις βασικές αρετές της ανθρώπινης φύσης! Το θάρρος είναι βασικό συστατικό της ωρίμανσης και είναι αυτό που μας ωθεί να φτάσουμε νέους στόχους, ακόμα και αν η προσπάθεια μοιάζει δύσκολη ή οδυνηρή. Οι ψυχολόγοι Seligman και Peterson, αναφέρουν τη σοφία και τη γνώση, τον ανθρωπισμό, τη δικαιοσύνη, τη μετριοπάθεια, την υπέρβαση και μεταξύ όλων αυτών το θάρρος, ως τις έξι πιο βασικές δυνάμεις και προτερήματα των ανθρώπων!
Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τον έπαινο;
Τα παιδιά κάνουν καθημερινά τόσα καινούρια πράγματα και αρκετές φορές μας αφήνουν άφωνους με τα κατορθώματά τους! Τότε μας πλυμμυρίζει αυτόματα ένα συναίσθημα χαράς και χωρίς να το πολυσκεφτούμε, το εκφράζουμε μέσω της επιβράβευσης και του επαίνου. Το ερώτημα όμως είναι, πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τον έπαινο και σε τι βαθμό;
Η μαθημένη αβοηθησία – “Θα το κάνεις για μένα μαμά;”
“Θα μου φέρεις τα παπούτσια μου; Θα βρεις τις μπογιές μου; Θα φτιάξεις τη τσάντα μου; Θα κάνεις τα καθήκοντά μου; Θα πεις στη δασκάλα ότι ήμουν άρρωστος και δε μπόρεσα να διαβάσω;”. Αρκετά συχνά τα παιδιά ζητούν από τους γονείς να τα εξυπηρετούν. Για τα παιδιά αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό δεδομένου ότι εμπιστεύονται τους γονείς και έχουν ανάγκη την προσοχή και τη συνεισφορά τους!
Η επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά – “Χτυπάει, δαγκώνει, μιλάει άσχημα…”
Ο Φρόιντ θεωρούσε ότι όλοι μας γεννιόμαστε με επιθετικές τάσεις, η επιθετικότητα πίστευε πως είναι ένα εγγενές ένστικτο. Από την άλλη πλευρά, οι κοινωνικές θεωρίες της μάθησης έχουν λίγο πιο διαφορετική άποψη. Είτε γεννιόμαστε με επιθετικές τάσεις είτε όχι, η επιθετική συμπεριφορά διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο.
Πώς αντιμετωπίζουν οι γονείς την πρόκληση των μαθησιακών δυσκολιών;
Τι συμβαίνει όταν το σχολείο καλεί τους γονείς να συζητήσουν τις χαμηλές επιδόσεις του παιδιού; Ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθουν οι γονείς όταν ενημερώνονται ότι το παιδί δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο όπως οι συμμαθητές του; Ποια είναι η αντίδραση των γονιών όταν ακούν για την πιθανότητα μαθησιακών δυσκολιών;
Εξηγώντας στο παιδί τις μαθησιακές δυσκολίες…
Είναι αρκετά σύνηθες παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες να θεωρούν πως στερούνται δυνατότητες και μυαλό σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Στην πραγματικότητα όμως αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα έξυπνα απλά οδηγούνται σε αυτό το εσφαλμένο συμπέρασμα διότι δεν έχουν άλλο τρόπο να εξηγήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο κομμάτι τις μάθησης. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι τα παιδιά που έχουν αυτήν την αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, είτε έχουν πλήρη άγνοια για τη διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών, είτε δεν έχουν κατανοήσει τη φύση τους ακόμα και αν μπορούν να τις κατονομάσουν (πχ. έχω δυσλεξία).
“Μακάρι να καταλάβαιναν πόσο προσπαθώ”-Πώς νιώθει το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες –
“Είναι τόσο έξυπνο παιδί, αν μπορούσε να προσπαθήσει λίγο περισσότερο…”, ή “Έχει τόσες δυνατότητες, αν δεν τεμπέλιαζε τόσο…”. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και οι γονείς τους, ακούνε αυτές τις φράσεις πολύ συχνά από τους δασκάλους. Η ειρωνεία όμως είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο σκληρά προσπαθεί αυτό το παιδί. Σαν αποτέλεσμα το παιδί δημιουργεί μια εσωτερική πεποίθηση που σχετίζεται με την έλλειψη κατανόησης από τους γύρω του – αν συνοψίζαμε την σκέψη του σε μια πρόταση αυτή θα μπορούσε να είναι: “Μακάρι να καταλάβαιναν πόσο προσπαθώ”.
Προλαβαίνοντας τη δημιουργία Μαθησιακών Δυσκολιών από το Νηπιαγωγείο!!
Η πρώιμη ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον των παιδιών, καθότι επιτρέπει την οργάνωση παρεμβατικών προγραμμάτων καθώς και τη ψυχολογική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. 
Eσύ μήπως “δωροδοκείς” το παιδί σου;
«Μπράβο Μαρία που μάζεψες τα παιχνίδια σου! Ορίστε, πάρε το κέικ που σου υποσχέθηκα, αφού είσαι τόσο καλό παιδί». Μοιάζει αρκετά αθώο, έτσι; Αφού η Μαρία διάβασε τα μαθήματά της, μάζεψε τα παιχνίδια της, φόρεσε τις πυτζάμες της και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως της είπε η μητέρα της, γιατί να μην της παράσχει κίνητρο, επιβραβεύοντάς την με μία ιδιαίτερη απόλαυση; Είναι δίκαιο, σωστά;
Όταν το παιδί θέλει να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών…
Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να πείσετε το παιδί σας να κοιμηθεί στο δωμάτιό του; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Η σημασία των ορίων στη ζωή ενός παιδιού
Το παιδί χωρίς όρια, που από νωρίς έχει λάβει λάθος μηνύματα, γίνεται ανασφαλές, κακομαθημένο, μη ισορροπημένο, με παράλογες απαιτήσεις, άσχημη συμπεριφορά που αργότερα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στη κοινωνική του ζωή.
Παιδιά «Πινόκιο»: πώς να διαχειριστείτε το παιδί που λέει ψέμματα
Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ψέμα στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους ή λένε ψέματα στους μεγάλους. Γιατί μπορεί τα παιδιά να λένε ψέματα; Τι μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίπτωση; Σκαρφίζονται ψέματα για το σχολείο, ψέματα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τους φίλους και τα αδέρφια τους, ακόμα και για τους γονείς τους καμιά φορά.
Αγχώδεις Διαταραχές και Κατάθλιψη στα Παιδιά
Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά προσχολικής ή/και σχολικής ηλικίας είναι πιθανό να αγχωθούν ή να αισθανθούν κακοδιαθεσία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, για διαφορετικούς λόγους. Τις περισσότερες φορές έχει φανεί ότι οι λόγοι που συνήθως οδηγούν ένα παιδί να εμφανίσει άγχος ή να μοιάζει μελαγχολικό αφορούν συναισθηματικά δύσκολες καταστάσεις που είτε έχει βιώσει για κάποιο χρονικό διάστημα στο παρελθόν ή βιώνει τώρα στη καθημερινότητά του.
Η έκθεση των παιδιών στην οθόνη για πάνω από δύο ώρες σχετίζεται με αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς
Μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 2.400 οικογένειες δείχνει ότι η έκθεση παιδιών προσχολικής ηλικίας για δύο ή περισσότερες ώρες ανά ημέρα μπροστά στην οθόνη, συσχετίζεται με την εμφάνιση κλινικών προβλημάτων συμπεριφοράς.
Πότε ένα παιδί χρειάζεται να πάει στον παιδοψυχολόγο;
Ευτυχώς, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα γονιών που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ψυχικής υγείας και οι οποίοι επισκέπτονται χωρίς δισταγμούς τον ψυχολόγο όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συμπεριφορά του παιδιού τους.
Στρατηγικές αντιμετώπισης άγχους.. Part 2
Ένας έξυπνος και αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμήσουμε το άγχος είναι να αναφερόμαστε σε αυτό ως ένα «Θηρίο» , το οποίο βρίσκεται κάπου κοντά και ζει μέσα από τις ανησυχίες και τις αρνητικές σκέψεις των παιδιών.
Tο παιδί μου δεν ηρεμεί λεπτό..?Δεν αντέχω άλλο..Θα τρελαθώ… Πές μου τι κάνω λάθος!!
Ωωωωω ναιι..και κάπως έτσι ξεκίνησε η μέρα μου..με τη φωνή της γλυκιάς Ιωάννας στην άλλη άκρη του τηλεφώνου να ζητά απεγνωσμένη τη βοήθειά μου για το πώς να συμπεριφερθεί στον μικρό της «διαβολάκο» (όπως χαριτολογώντας τον κατονομάζει).
Tο παιδί μου δεν ηρεμεί λεπτό..?Δεν αντέχω άλλο..Θα τρελαθώ… Πές μου τι κάνω λάθος!!
Ωωωωω ναιι..και κάπως έτσι ξεκίνησε η μέρα μου..με τη φωνή της γλυκιάς Ιωάννας στην άλλη άκρη του τηλεφώνου να ζητά απεγνωσμένη τη βοήθειά μου για το πώς να συμπεριφερθεί στον μικρό της «διαβολάκο» (όπως χαριτολογώντας τον κατονομάζει).
10 Απλοί τρόποι να μάθουμε στο παιδί να ζωγραφίζει ζωάκια!!
Οι απανταχού μικροί καλλιτέχνες, λατρεύουν τα κολπάκια που τους διευκολύνουν να φτιάξουν όμορφες ζωγραφιές. Έχουμε λοιπόν βάσιμες υποψίες ότι το παιδί σας θα αγαπήσει τους δέκα παρακάτω τρόπους να ζωγραφίσει ζωάκια. Όλα τα σχέδια ξεκινούν από έναν απλό κύκλο και προσθέτοντας λίγες και απλές σχεδιαστικά λεπτομέρειες, σε έξι απλά βήματα δέκα διαφορετικά ζώα παίρνουν ζωή στο παιδικό μπλοκ ζωγραφικής!
Συμβουλευτική Γονέων από το “Care for Kids by Christina Laskari”
Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο δύσκολο ρόλο που έχουν αναλάβει, προσφέροντας γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα σχετικά με την οικογένεια, τις σχέσεις γονέων παιδιών και τη συνεργασία οικογένειας-σχολείου.
Πως θα καταφέρω να χτίσω μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί προκειμένου να μην διστάσει και να μου μιλήσει για όλα αυτό που βιώνει.?
Στα περισσότερα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού παρατηρείται το θύμα να φοβάται να μιλήσει για την οδυνηρή κατάσταση στην οποία πρωταγωνιστεί .
Πως μπορώ να βοηθήσω ως γονιός..? Μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου.?Είμαι σε θέση να κάνω κάτι.?
Όπως έχω ήδη προαναφέρει ..το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα. Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που βασανίζουν κάθε γονιό σήμερα. Όλο και περισσότεροι γονείς αγχώνονται ότι τα παιδιά τους μπορεί να πέσουν θύματα ενδοσχολικής βίας. Δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιδράσουν, πώς να συμπεριφερθούν ,τι συμβουλές πρέπει να δώσουν και γενικά τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποφύγουν τη θυματοποίηση των παιδιών τους.
30 Δραστηριότητες που βοηθούν την ανάπτυξη και εκφορά του λογου στα μικρά παιδιά
30 Γλωσσικές δραστηριότητες, μία για κάθε μέρα που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας να αναπτύξουν δεξιότητες στον προφορικό λόγο (λεξιλόγιο, κατανόηση εννοιών κλπ) , αλλά και να αρχίσουν να ξεπερνούν δυσκολίες (αν υπάρχουν) στην εκφορά του λόγου. 
“Tα μυαλά που κουβαλάς…”
Μια περιπέτεια φαντασίας που εκτυλίσσεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στον εγκέφαλο μιας χαριτωμένης μικρής αποκαλύπτει πολλά από τα μυστικά του: Inside out!
Πόσα παγωτά είναι αρκετά..??
  Το παγωτό αποτελεί το μεγαλύτερο διατροφικό «πειρασμό» του καλοκαιριού. Παράλληλα, είναι και το πλέον παρεξηγημένο σνακ. Στην πραγματικότητα, διατροφικά είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι νομίζουμε. Γι’ αυτό απολαύστε το, αλλά στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.