7 σημάδια οτι το παιδί σας είναι ευτυχισμένο... - Χριστίνα Λάσκαρη
15649
post-template-default,single,single-post,postid-15649,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

7 σημάδια οτι το παιδί σας είναι ευτυχισμένο…

7 σημάδια οτι το παιδί σας είναι ευτυχισμένο…

Η ευτυχία είναι πάντα το ζητούμενο είτε αφορά ενήλικες είτε μικρά παιδιά! Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών μας είναι ο διακαής πόθος όλων των γονιών!

Αλλά πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι ευτυχισμένο; Τα παιδιά ποτέ δεν θα σας δώσουν μια οριστική απάντηση, γιατί δεν ξέρουν ποια είναι η πραγματική ευτυχία!

Οι γονείς έχουμε μια άμεση ευθύνη για την ευτυχία και συναισθηματική ευημερία των παιδιών μας.

Ως πρότυπα, θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια συναισθηματική σύνδεση με τα παιδιά μας ώστε να διαβάζουμε τα συναισθήματά τους και τα σήματα του υποσυνείδητου τους.

Είναι απαραίτητο να δίνεται η δέουσα προσοχή στις συμπεριφορές, τις ασυνήθιστες ενέργειες, τα λόγια και τις συνήθειες των παιδιών μας! Παρακάτω σας παραθέτουμε τα 7 σημάδια συμπεριφοράς των παιδιών σας που δείχνουν ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τη ζωή τους!

1. «Φέρνουν τα πάνω – κάτω”
Τα ευτυχισμένα παιδιά είναι “ανοιχτά” σε οτιδήποτε υπάρχει στο περιβάλλον τους! Είναι ζωηρά, διψούν να ανακαλύψουν τα πάντα γύρω τους και δεν είναι ποτέ νωχελικά! Άλλωστε τα παιδιά δεν μπορούν να κρατήσουν την ισορροπία ανάμεσα στη νοικοκυροσύνη και τη χαλαρότητα γιατί δεν είναι τόσο σοφά, ούτε έχουν την εμπειρία και τη γνώση που έχουν οι γονείς τους! Χωρίς καμία αμφιβολία μεγαλώνοντας θα αποκτήσουν αυτήν τη γνώση! Αλλά στην παιδική ηλικία το να είσαι ακατάστατος, το να κάνεις ζημιές και το να κυλιέσαι στο πάτωμα λερώνοντας τα ρούχα σου δεν φαντάζει ως κάτι κακό! Αντιθέτως όλοι θυμόμαστε ότι στην παιδική μας ηλικία ήμασταν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο όταν παίζαμε με τους φίλους μας στη γειτονιά, κυλιόμασταν μπρούμυτα και ανάσκελα και κάναμε ένα σωρό σκανδαλιές!

2. Είναι δύσκολο να τα βάλετε για ύπνο.
Το να κοιμάται ένα παιδί με ευκολία και τις ώρες που πρέπει είναι το πολύτιμο όνειρο σχεδόν κάθε γονέα! Τα ενεργητικά και ευτυχισμένα παιδιά ωστόσο έχουν άλλα όνειρα και προτιμούν να μην “κολλάνε” στους κανόνες και τη ρουτίνα των μεγάλων! Συνήθως κοιμούνται καλά αλλά δεν μπορούν να συνηθίσουν τη συνήθεια του να πηγαίνουν στο κρεββάτι τους την προκαθορισμένη ώρα! Ίσως δεν θα πρεπε να είστε πολύ αυστηροί με δεδομένο ότι αυτό το θέμα του ύπνου δεν θα κρατήσει για πάντα. Oι ψυχολόγοι λένε ότι τα παιδιά ξεκινούν να αναπτύσσουν επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και να διατηρούν ένα εσωτερικό διάλογο ανάλογα με την ηλικία τους! H ικανότητα να ονειρεύονται και να φαντάζονται, που αναπτύσσεται όσο περνάει ο καιρός, θα κάνει τη διαδικασία του ύπνου πιο πολύχρωμη και ενδιαφέρουσα!

3. Ζητούν συνέχεια
Τα ευτυχισμένα παιδιά συχνά γίνονται απαιτητικά ακριβώς όπως οι γονείς τους! Στην αρχή θέλουν να είναι στην αγκαλιά των γονιών τους και να αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής των πάντων! Αυτά τα παιδιά συνήθως λένε τις φράσεις “Θέλω” ή ¨Δεν θέλω” χωρίς να κάνουν καπρίτσια.

Από την άλλη πλευρά γίνονται πιο ευαίσθητα και ανοιχτά στις συμβουλές των γονιών τους , σέβονται τους ενήλικες και μαθαίνουν να συμβιβάζονται!

Αν τα παιδιά σας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο δε θα πρέπει να σκέφτεστε ότι το εγώ τους είναι ανεξέλεγκτο. Αντιθέτως θα πρέπει να ενισχύετε την αυτοπεποίθηση τους και να τους επιβραβεύετε θέτοντας ταυτόχρονα και τα όρια σας!

Έχει αποδειχθεί ότι παιδιά που δεν έχουν πάρει αρκετή αγάπη, φροντίδα και προσοχή από τους γονείς τους συνήθως φοβούνται να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους γιατί το επίπεδο της εμπιστοσύνης και της κατανόησης στον οικογενειακό κλοιό είναι χαμηλό!

4. Προσπαθούν να τα κάνουν όλα όπως οι ενήλικες
Πρόκεται για μια συνεχή προσπάθεια μίμησης που είναι ωστόσο συνυφασμένη με την ίδια τη φύση του κάθε παιδιού. Άλλωστε και η ίδια η ανθρώπινη ανάπτυξη σωματική και φυσική θα ήταν αδύνατη χωρίς την ίδια την πράξη μίμησης. Βήμα προς βήμα, τα παιδιά γίνονται οι κυρίαρχοι της μίμησης. Μιμούνται τις λέξεις, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των ενηλίκων, επειδή οι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι μοντέλα του ρόλου τους.

Έχετε ποτέ παρατηρήσει πώς το παιδί σας προσπαθεί να ντύνεται όπως εσείς χρησιμοποιώντας τα ρούχα σας ή τα προϊόντα μακιγιάζ σας; Ποιά θα πρέπει να είναι η δίκη σας αντίδρασή ; Ψυχολόγοι προτείνουν στους γονείς να μην μαλώνουν τα παιδιά τους αλλά να τα παροτρύνουν ακόμη και μιμούμενοι ρόλους , αν θέλουν να παραμείνουν ευτυχισμένοι. Προσπαθήστε να βοηθήσετε τα παιδιά σας ώστε να μεγαλώσουν χωρίς ενοχλητικούς φόβους, ατολμία και στερεότυπα.

5. Κάνουν μεγάλες ζωγραφιές

Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν απίστευτα πλούσια φαντασία. Επίσης είναι λάτρεις του σχεδίου, γιατί θεωρούν τη δραστηριότητα αυτή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Οι γονείς βρίσκουν επίσης τη ζωγραφική επίσης επωφελή και χρήσιμη. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η ζωγραφία ενός παιδιού μπορεί να αντικατοπτρίζει το επίπεδο ανάπτυξης του και να αποκαλύπτει πράγματα του μυαλού και της ψυχής του.

Aκόμη και τα χρώματα που χρησιμοποιεί σε μια ζωγραφιά μας δίνουν στοιχεία για τον χαρακτήρα του

Συνήθως τα ευτυχισμένα παιδιά κάνουν σχεδιά σε όλην την έκταση του χαρτιού! Τα παιδιά που δεν έχουν απόλυτη αίσθηση της σημασίας της οικογένειας τους ζωγραφίζουν συνήθως μικρές εικόνες στη γωνία του χαρτιού.

6. Είναι δύσκολο να επιλέξετε ένα παραμύθι γι αυτά!

Τα ευτυχισμένα παιδιά σπάνια θα πάρουν απόλαυση ακούγοντας συνέχεια το ίδιο παραμύθι. Ακριβώς όπως όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι, έτσι και τα παιδιά ψάχνουν πάντα για κάτι νέο και καλύτερο. Κάθε βράδυ λαχταρούν να μπουν σε νέες περιπέτειες και να εξερευνήσουν τον κόσμο με γενναίους, όμορφους και μαγικούς χαρακτήρες. Αν το παιδί επιμένει στο ίδιο παραμύθι ίσως θα πρεπε να μας προβληματίσει. Ειδικοί λένε ότι τα παιδιά που είναι εθισμένοι σε ένα παραμύθι μπορεί να υποφέρουν από μια εσωτερική σύγκρουση που περιγράφεται σε αυτή την ιστορία. Προσπαθούν να βρουν την απάντηση και την λύση στο θέμα ακούγοντας την αγαπημένη παλιά ιστορία τους.

7. Θέλουν να είναι πρώτοι με οτιδήποτε κι αν καταπιάνονται.
Αυτή είναι κοινή συνήθεια των παιδιών που ζουν σε ευτυχισμένες και πετυχημένες οικογένειες! Δεν μπορούν να φανταστούν τη μέρα τους χωρίς να επαίρονται για τις δεξιότητες τους και χωρίς να προσπαθούν να αποδείξουν σε όλους ότι είναι οι καλύτεροι! Αυτός ο τρόπος κομπασμού τα βοηθάει να αισθάνονται σημαντικά και τους παρακινεί να φτάσουν και σε άλλους απώτερους στόχους. Άλλωστε άνθρωποι που μεγάλωσαν σε μέτριες συνθήκες, και υπήρξαν φοβισμένοι, με περιοριστικά πιστεύω από την οικογένεια τους συχνά μετατρέπονται σε δυστυχισμένους, μετριοπαθείς ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν ένα βήμα προς την επιτυχία

Το χαμόγελο για ένα χαρούμενο παιδί είναι το καλύτερο και πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο! Ως γονιός θα πρέπει να κάνεις τα πάντα ώστε να δημιουργήσεις στη ζωή των παιδιών σου συνθήκες ευτυχίας και επιτυχίας! Προσπάθησε να δίνεις την απαιτούμενη προσοχή στις δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα τους και τα χόμπυ τους και θα έχεις την ευκαιρία να λύσεις τα προβλήματα τους και να τα βοηθήσεις να βρούνε μια θέση στον ήλιο

Πηγή: www.all4mama.gr