Δημιουργικοί τρόποι να απομακρύνεται τα παιδιά μακριά από οθόνες. - Χριστίνα Λάσκαρη
16417
post-template-default,single,single-post,postid-16417,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Δημιουργικοί τρόποι να απομακρύνεται τα παιδιά μακριά από οθόνες.

Δημιουργικοί τρόποι να απομακρύνεται τα παιδιά μακριά από οθόνες.

Το παιδί καρφωμένο μπροστά στην τηλεόραση, στο laptop, στο tablet ή στο κινητό, να κοιτάει με τις ώρες και να αποχαυνώνεται. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς οι οποίοι, όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να αποτρέψουν τα παιδιά τους και να τα απομακρύνουν από τις οθόνες. Υπάρχουν, βέβαια, και οι γονείς που επιδιώκουν να ανοίξουν την τηλεόραση, ή κάποια άλλη συσκευή, ώστε να απασχοληθούν τα παιδιά και να βρουν την ησυχία τους. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο κακό κάνει αυτό στα παιδιά, σε ψυχολογικό και ψυχοσωματικό επίπεδο.

Παρακάτω θα δείτε 10 έξυπνους και δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή των παιδιών από τις οθόνες.

1. Ζωγραφική

Από τις καλύτερες ασχολίες των παιδιών. Βάλτε τα σε ένα τραπέζι, δώστε τους χαρτί και μαρκαδόρους και τα άλλα αφήστε τα πάνω τους!

2. Μουσική

Η μουσική αρέσει πολύ στα παιδιά. Τους αρέσει ο ρυθμός, η ένταση και ο χορός. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να βάλετε μουσική και να χορέψετε μαζί με τα παιδιά σας;

3. Μαγείρεμα

Τα παιδιά λατρεύουν να βρίσκονται στην κουζίνα και μαγειρεύουν μαζί με τους γονείς τους. Πάρτε τα μαζί σας την ώρα που μαγειρεύετε, βάλτε τους μια ποδιά και αφήστε τα να σας βοηθήσουν στην ετοιμασία του φαγητού. Πάντα με ασφάλεια, βέβαια, διότι η κουζίνα μπορεί να κρύβει και πολλούς κινδύνους για το παιδί.

4. Παραμύθια

Παιδική ηλικία και παραμύθι είναι δύο πράγματα αλληλένδετα. Τα παιδιά μαγεύονται από το μαγικό κόσμο των παραμυθιών και περνούν εποικοδομητικά την ώρα τους.

5. Παιχνίδι

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Απλά παίξτε με τα παιδιά σας. Φτιάξτε οχυρό από τα μαξιλάρια του καναπέ, τρέξτε, ντυθείτε με αποκριάτικες σχολές, γίνετε κι εσείς για λίγο παιδιά και χαρίστε τους μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς. Έτσι κι αλλιώς, το χρειάζεστε κι εσείς που και που!

6. Δουλειές στο σπίτι

Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού. Μετατρέψτε το σε κάτι ενδιαφέρον με τη μορφή παιχνιδιού για να μην είναι βαρετό για το παιδί και αρχίστε. Έτσι, το παιδί απομακρύνεται από την τηλεόραση, αλλά μαθαίνει επίσης και την έννοια της ευθύνης για το χώρο στον οποίο ζει. Θα δείτε ότι στο μέλλον θα είναι ένα χρήσιμο μάθημα.

7. Κυνήγι θησαυρού

Μια δοκιμασμένη τακτική είναι το κυνήγι θησαυρού. Κρύψτε κάτι και αφήστε το παιδί να το βρει μέσα από γρίφους και στοιχεία που θα έχετε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά λατρεύουν το μυστήριο και θα απασχοληθούν δημιουργικά.

8. Πηγαίνετε για ψώνια

Πάρτε το παιδί μαζί στο σούπερ μάρκετ για να σας «βοηθήσει» με τα ψώνια. Αν είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να του αναθέσετε να βάλει στο καρότσι μερικά πράγματα από τη λίστα. Έτσι, και εσείς θια διευκολυνθείτε και το παιδί θα νιώσει χρήσιμο αφού προσέφερε κάτι σημαντικό.

9.  Αφήστε να εκτονωθεί

Επιτρέψτε, μια κατάλληλη ώρα, στο παιδί να κάνει και να παίξει με ό,τι θέλει. Να κάνει θόρυβο, να κοπανήσει πράγματα. Τα παιδιά έχουν ένα τεράστιο απόθεμα ενέργειας μέσα τους που πρέπει να το εξωτερικεύσουν. Θα δείτε πόσο καλό θα κάνει στο παιδί.

10. Βόλτα στο πάρκο

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Τι πιο κατάλληλο για ένα παιδί από το να βγει έξω να παίξει στο πάρκο ή στην παιδική χαρά. Να δει άλλα παιδιά, να τρέξει, να φωνάξει, να γελάσει, να μαζέψει εμπειρίες. Μπορεί το πρόγραμμα και η δουλειά σας να σας δυσκολεύουν, αλλά σίγουρα συμφωνείτε πως τα παιδιά πρέπει να είναι έξω και όχι κολλημένα σε μια οθόνη.

Πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Το παρόν άρθρο προτείνεται από την Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο Λάσκαρη Χριστίνα
Καζαντζάκη 32/Εύοσμος Θεσσαλονίκη
2311 263 861